Osiguranje važno za konkurentnost i bonitet kompanije

Bez autora
Jun 04 2014

U današnjem poslovanju, posebno, mikro, malih i srednjih firmi i preduzetnika u Evropskoj uniji, osiguranje poslovanja, osiguranje šteta izazvanih "višom silom" važne su odluke u poslovnim strategijama menadžmenta.Odluke menadžmenta su podjednako značajne, poput poslovnih funkcija, proizvodnih, finansijskih, markentiških... i poslovi ne otpočinju, ukoliko segment osiguranja nije ispoštovan. U praksi je potvrđena izuzetna uloga osiguranja, primerima dobre prakse, i u velikim kompanijama, potvrđuju strategije menadžmenta osiguranja, koje se posebno izučavaju u naučno-obrazovnim institucijama, poslednjih decenija.

Osiguranje važno za konkurentnost i bonitet kompanijeU današnjem poslovanju, posebno, mikro, malih i srednjih firmi i preduzetnika u Evropskoj uniji, osiguranje poslovanja, osiguranje šteta izazvanih "višom silom", važne su odluke u poslovnim strategijama menadžmenta. Odluke menadžmenta su podjednako značajne, poput poslovnih funkcija, proizvodnih, finansijskih, markentiških... i poslovi ne otpočinju, ukoliko segment osiguranja nije ispoštovan.

U praksi je potvrđena izuzetna uloga osiguranja, primerima dobre prakse, i u velikim kompanijama, potvrđuju strategije menadžmenta osiguranja, koje se posebno izučavaju u naučno-obrazovnim institucijama, poslednjih decenija.

Isto tako, svaka firma koja posluje sa inostranim kompanijama, ima visok kredibilitet kulture poslovnog osiguranja, i na taj način stiče dodatno poštovanje i poverenje poslovnih partnera. Istovremeno, da bi firme bile bonitetne u pogledu sigurnosti poslovanja, neophodno je da u kontinuitetu, sa partnerima grade dugoročne poslovne aranžmane poverenja, upravo preko osiguranja. Ovakav način poslovanja ima posebnu dimenziju u obliku reosiguranja, koje pouzdani partneri primenjuju i u poslovnim odlukama, dodatno obezbeđuju sigurnost i profit, dodatnim procedurma osiguranja u inostranstvu.

Privrednici u našim uslovima imaju visoku svest o neophodnosti osiguravajuće poslovne kulture, u onoj meri u kojoj pretežno posluju sa inostranim tržištima, jer je to neophodan uslov konkurentnosti i bomiteta firme u poslovanju. Međutim u domaćem prometu i poslovanju, još nije podignut nivo shvatanja na potreban nivo bezbednosti, da je osiguranje, podjednako važno, kao i proizvesti i prodati robu, ili uslugu, kao i osigurati firmu, imovinu, zalihe... od prirodnih nepogoda i katastrofa.

Oko 6 do 7% njih osigurava se samo od požara, ali ne i od poplava,bujica... Sa jedne strane, opravdanje, ako ga i ima, jeste u tome da u prošlosti, nije bilo takvih klimatskih poremećaja koje su izazivale nepogode, a sa druge u pogrešnim poimanjima, vođenja biznisa, kada se "podrazumeva" da je osiguranje trošak, što je prva greška, jer osiguranje nije trošak, već najvažniji ulog, kojim jedna firma upravlja-kapital.

Nažalost, primeri katastrofalnih prirodnih katastrofa u svetu i najbližem okruženju, najbolja su opomena i edukativna svest, koja se permanentno mora podizati i preventivno, i objašnjavati najboljim primerima,tzv.dobre prakse, da su odluke da se ne osiguraju firme, od svih potencijalni prirodnih katastrofa, ravne stečaju, jer su indirektne posledice mnogostruke i dugoročne. Iskazuju se u gubitku poverenja, kao najvažnijeg resursa, poslovnih partnera, gubljenja klijenata, tržišta, finansijskih institucija....

U edukaciju su uključene mnoge osiguravajuće kompanije,institucije, posebno privredne komore svuda u Evropi i svetu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik